Miha Jesenšek: mreža

Miha Jesensek: novi mediji, družbena omrežja, socialna omrežja, social networks, novinarstvo, antropologija, Kitajska

Kam bi s frazami, dragi govomik! / Spravite fraze v muzeje. / Vaše besede morajo imeti trenje, / da zagrabijo srca človeška. [SK]

Uporabniki interneta: Kitajska bo kmalu prehitela ZDA

Te dni je z nekajtedensko zamudo (in preko kopije kopij nevemkatere agencije) tudi v Slovenijo pricurljala novica o zadnjem poročilu o številu uporabnikov interneta na Kitajskem, ki ga polletno pripravlja China Internet Network Information Center (CNNIC). Uradnega angleškega prevoda poročila še ni (gre za 21. poročilo), je pa za tiste, ki prisegajo na primarne vire na voljo kitajska različica.

Številke so zanimive:

  • Decembra 2007 je bilo na Kitajskem 210 milijonov uporabnikov interneta, vendar pa številka predstavlja le 16 % celotnega prebivalstva, kar pomeni, da so potenciali za širitev ogromni.i
  • Letna rast je 53,3-odstotna.
  • 163 000 000 ljudi uporablja širokopasovno povezavoii, dobrih 50 milijonov pa do interneta dostopa preko mobilnih telefonov.

Zaradi različne metodologije zbiranja podatkov je številke težko primerjati z različnimi svetovnimi študijami, a trenutno s številom internet uporabnikov vodi ZDA (237 milijonov, vendar z bistveno nižjo letno rastjo in z več kot 70 % prebivalstva, ki je že online). Tako je zgolj le še vprašanje, ali bo Kitajska ZDA prehitela že spomladi, ali bo morda “počakala” do poletja.

Jah, 如果你关心自己的未来,你就必须首先关注中国的未来。Bo že držalo.

------------
  1. V Pekingu in Šanghaju je t.i. penetration rate višji: internet uporablja že koraj polovica meščanov. []
  2. Čeprav je, po lastnih izkušnjah, širokopasovnost na Kitajskem širok pojem :=) []


Social Networking:Obvesti ostale o tem članku / Share This Post


No Comments, Comment or Ping

Reply to “Uporabniki interneta: Kitajska bo kmalu prehitela ZDA”

Close
E-mail It