Miha Jesenšek: mreža

Miha Jesensek: novi mediji, družbena omrežja, socialna omrežja, social networks, novinarstvo, antropologija, Kitajska

Kam bi s frazami, dragi govomik! / Spravite fraze v muzeje. / Vaše besede morajo imeti trenje, / da zagrabijo srca človeška. [SK]

Leto dni do Olimpijskih iger v Pekingu

Čez natanko leto dni se bodo v Pekingu pričele poletne, 29. olimpijske igre. Začetek 366-dnevnega odštevanja so danes obeležili s slovesno prireditvijo na osrednjem trgu v prestolnici (Tiananmen), kjer se je zbralo 10.000 ljudi, med njimi mnogi ugledni državni uradniki, zvezde (Jackie Chan, Andy Lau) in športniki (Yao Ming), pa tudi visoki tuji gostje, med njimi tudi predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Jacques Rogge. Slednji je med drugim dejal, da “svet z velikimi pričakovanji opazuje Kitajsko in Peking.”

Peking - gradbišče

A zaenkrat je situacija v 15-milijonskem mestu enako kaotična, kot je bila leto dni pred pričetkom prejšnje poletne olimpijade v Atenah. Peking je eno samo veliko gradbišče, ki se podaja v finalno bitko s časom in željo po perfekciji. Delovišča so odprta noč in dan, kajti mnogo ključnih objektov (z osrednjim stadionom na čelu) še ni končanih.
Zgodba se je začela 13. julija 2001, ko je Kitajska uradno pridobila kandidaturo za izvedbo olimpijade in do danes, šest let kasneje se zdi, da je Peking 2008 cilj h kateremu poenoteno in predano strmi celotna nacija, s Komunistično partijo na čelu.

Zelena Olipijada v umazanem okolju?

“Zelene igre” so eden izmed motov olimpijade, kar se mnogim opazovalcem zdi čudno, če ne celo smešno. Živeti v Pekingu namreč pomeni živeti v okolju, ki ga zaznamuje onesnaženo ozračje, nizka okoljevarstvena ozaveščenost in pomanjkanje zelenih površin. A organizatorji se tega zavedajo: uspelo jim je ustaviti ali vsaj omejiti delovanje največjih industrijskih onesnaževalk – toplarn in jeklarn, tako da se je stanje, v primerjavi s tistim iz leta 1998 izboljšalo za več kot 100%. Kljub temu je ob slabih dnevih športna aktivnost na prostem za nenavajena pljuča tako rekoč nemogoča. Izračuni tudi kažejo, da je zaradi onesnaženosti zraka življenje nekadilca v Pekingu primerljivo z življenjem kadilca na manj onesnaženih območjih.

Priložnost samopromocije hkrati odpira vprašanja, ki bi jih vodstvo raje pustilo zaprta

Osrednje vodstvo se še posebej zaveda pomembnosti Iger in priložnosti, ki jih le-te nudijo Kitajski, da se uveljavi in svetu prikaže kot zanesljiv partner. Liu Qiu, član Biroja za politiko pri Centralnem komiteju je na proslavi dejal, da “bomo sledili smernicam predsednika Hu Jintaoja in premierja Wen Jiabaoja ter usmerili vse sile v to, da bomo karseda pripravljeni na vseh področjih.” Kitajska se seveda ne želi le izkazati, temveč hoče (tudi s pomočjo Olimpiade) utrditi svojo pozicijo pomembne politične in gospodarske igralke v svetovnem merilu. A če se zdi, da se je Zahod nekoliko potuhnil in se ne obrega več tako zagreto ob enopartijsko vodenje države, saj so kapitalski interesi (pre)močni, pa nekateri Kitajski problemi ostajajo na prvih straneh dnevnih agend. Človekove in avtorske pravice, svoboda tiska, in pa vprašanje etničnih manjšin (Tibet, Notranja Mongolija), Tajvan so teme, ki se jim Partija, predvsem zaradi pritiska mednarodne skupnosti in javnosti ne bo mogla izogniti, če bo želela izpeljati Olipijado v skladu z motom, ki je postavljen: En svet, ene sanje.

Olimpijske igre v Pekingu se bodo začele 8. 8. 2008 ob 8. uri in 8 minut – osmica je na Kitajskem srečna številka.Social Networking:Obvesti ostale o tem članku / Share This Post


No Comments, Comment or Ping

Reply to “Leto dni do Olimpijskih iger v Pekingu”

Close
E-mail It