What is this? From this page you can use the Social Web links to save Žiga Turk: “OECD je zgled, kako naj tvita (politična) organizacija” to a social bookmarking site, or the E-mail form to send a link via e-mail.

Social Web

E-mail

E-mail It
December 12, 2009

Žiga Turk: “OECD je zgled, kako naj tvita (politična) organizacija”

Posted in: Internet, e-demokracija, dvepikanula, Intervjuji, Objave, Slo

Tvital ni samo Barack Obama, tvitajo tudi naši bivši, aktualni in bodoči politiki. Žiga Turk, Aleš Zalar, Katarina Kresal, Vlado Dimovski, Lojze Peterle … lahko jih pocukate za e-rokav in odgovorili bodo.

Lahko pa ste zgolj opazovalec in v debati ne sodelujete. Medij komunikacije je zanimiv, ker odgovore omejuje z največjim številom znakov, kar pomeni, da se balast pogovora zmanjša na minimum. V najboljšem primeru tako ostane zgolj čisti argument/sporočilo. Mnogi svojo komunikacijo v družbeno-spletni sferi iz blogov in neskončnih komentarjev zato selijo na Twitter.

Z univerzitetnim profesorjem in bivšim ministrom, dr. Žigo Turkom (@ZZturk), sva se v kratkem tvitervjuju pogovarjala o njegovih izkušnjah z družbenimi mediji in političnim komuniciranjem v družbenih omrežjih. Pogovor je bil mediju primerno omejen z naslednjim ključem: vprašanje – 1 tvit (140 znakov), odgovor – 2 tvita (280 znakov).

Dogovorila sva se za sedem vprašanj.

@ZZturk Kaj šteje na Twitterju – vsebina (kakovost) ali frekvenca objave?
@mihajesensek Vsekakor je najbolj moteče, če je veliko objav, ki niso zanimive.

@ZZturk Tvitate v dveh jezikih na ločenih računih. Slovenska publika ni dovolj?
@mihajesensek Skromno: Svetovna publika mi ni bila dovolj, zato sem odprl še račun v slovenščini.

@ZZturk Zakaj in kdaj ste prvič šli na Twitter? Koliko ur na dan mu posvetite?
@mihajesensek http://digs.by/vXg Posvetim mu minute med enim in drugim opravkom, delom. Je kot požirek pijače med jedjo.
@mihajesensek Zakaj? Ker je bilo nekaj novega in se je zdelo zanimivo. Zanimivi tudi drugi tviterati.

@ZZturk Nedavno je @AlesZalar nov. konf. speljal preko Twitterja; sredi noči javnost obveščal tudi o bombnem napadu. Primer dobre prakse?
@mihajesensek Neposredno, iskreno in pogosto tvitanje politika lahko poveča zaupanje med njim in javnostjo. Dobra ampak redka praksa.

@ZZturk Zakaj (ne)bodo družbeni mediji v prihodnosti igrali pomembno vlogo v politični komunikaciji?
@mihajesensek Hitro bi se našel kak moder citat, da je xx% politike komuniciranje. Torej sploh ni dvoma, da bodo družabni mediji igrali vlogo …
@mihajesensek Pomembno vlogo bodo igrala orodja, ki bodo omogočala odprtost. Škoda je (politično) pamet ljudi izkorisititi samo vsaka 4 leta.

@ZZturk Ali odgovarjate na vsako “tvit-provokacijo” oz. ali ste pripravljeni začeti debato z vsakim sogovornikom?
@mihajesensek Nihče ne tvita namesto mene. Ni važno s kom je debata, ampak o čem. Včasih res zamudim priložnost, da bi ostal tiho.

@ZZturk Koga iz sfere političnega je na Twitterju vredno spremljati in zakaj? Izpostavite eno ali dve osebi.
@mihajesensek Še nikoli nisem napisal #followfriday tvita …
@ZZturk Zdaj imate priložnost
@mihajesensek Malo naših politikov tvita. Ministre mediji spremljajo in iz tvitov obeh zvemo malo novega. Ostane Lojze Peterle. Zofija nehala.

@ZZturk Kaj pa tuja tvit-politična imena, po vašem vredna omembe?
@mihajesensek Gledam, koga imam na top listi. Samo Anders Fogh Rasmussen, David Milliband in OECD. Aja, pa Franziska Brantner. Predsednica odbora za zunanjo politiko EP.

@ZZturk Bom za konec dodal še dodatno, osmo vprasanje: Kako ocenjujete dejavnost vladnega PR-ja (@vladaRS) na Twitterju?
@mihajesensek Za silo. Brez presežkov in domišljije. OECD je zgled, kako naj tvita (politična) organizacija.

Objavljeno na portalu e-demokracija.si, 30. 10. 2009.


Return to: Žiga Turk: “OECD je zgled, kako naj tvita (politična) organizacija”